dimecres, 10 d’octubre del 2012

ESCOLTAR I SENTIR

Avui os explicare la diferencia entre ESCOLTAR i SENTIR.

En la asignatura de Comunicació Oral i Escrita, ens han donat unes fotocopies d´un capitol del llibre "L´art de saber escoltar"  del escriptor Francesc Torralba.


Per grups de tres em tingut que llegir, i extreure les idees importants del capítol que ens han donat. En el nostre cas ens va tocar el Capítol I Escoltar i sentir, aquest capítol tracta de la diferència que existeix entre entre els dos conceptes, ja que avui en dia no els tenim ben definits, i porten moltes vegades a confusions.
En conseqüència de no fer un bon ús d'aquestes conceptes pot repercutir en una mala comunicació amb els demés.

A continuació, publicaré el contingut de les conclusions que em estret: Anna Delprat, Alba Haynes i jo.



ESCOLTA I SENTIR

Actualment caiem en l’error de confondre en els conceptes escoltar i sentir,  ja que totes dues s’assemblen en el fet que capten sons però al mateix temps són antònims.



A continuació us farem esment de les diferències que presenten aquestes dues paraules. Pel que fa el sentir és un acte que no es fa intencionadament ja que lliga els nostres sentits externs, consisteix en percebre un so. En canvi escoltar és un acte voluntari intencionat i lliure. Per exemple, la Gema escolta el que li explica l’Alba perquè hi ha quelcom que l’interessa tot i així sent els sorolls que produeix l’Anna m’entres tecleja l’ordinador, perquè no li presta atenció.



Qualsevol persona que escolta és perquè té el desig de què l’altre persona l’aporti algun coneixement que li pot resultar beneficiós. Aquest desig parteix d’una intuïció cal dir però que aquesta intuïció no sempre ens pot beneficiar, de manera que pot ser errònia i el nostre desig no correspongui al que nosaltres esperàvem i això ens pot experimentar al sentiment de frustració.



De la mateixa manera que sóm lliures d’escoltar també podem escollir no escoltar, és a dir fer veure que escoltem (art de la comèdia).



Podem trobar diferents tipus d’escolta:



L’escolta profunda és aquella que ens fa connectar amb l’altre. En canvi l’escolta superficial és tot lo contrari.



El fet d’escoltar a una persona que no té la mateixa opinió que la teva t’enriqueix i et fa créixer en tots els sentits.



Seguidament, cal dir que avui en dia, en les escoles s’ensenya la parla sense tenir en compte que el fet de saber escoltar també és molt important. Ja que no només aprenem a escoltar els altres sinó a escoltar-nos a nosaltres mateixos.



Saps que és un bon escoltador? Aquell que a part d’escoltar el que dius, escolta el que no dius.



Per finalitzar, arribem a la conclusió que l’escolta és la busca de la veritat de l’altre i per a poder arribar a un diàleg i així es fa a una escolta que necessàriament obliga a que sigui dual és a dir que hi hagi un emisor i un receptor.


Fins aqui l´aprenentatge sobre l´art del escoltar, desitgo que ús hagi pogut ajudar en aclarir aquest dos conceptes, juntament amb les meves companyes.

Ens veiem proximament seguint apren coses noves!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada